Największa na świecie farma na dachu nazywa się Brooklyn Grange i mieści się w Nowym Jorku. Jest modelowym przykładem tego jak prowadzić nowoczesne i ekologiczne gopodarstwo rolne w centrum światowej metropolii.
Pewnego majowego poranka, na dachu jednego z wieżowców przy Bulwarze Północnym w Nowym Jorku, pojawiła się ekipa ludzi uzbrojonych w kapelusze, łopaty i przycinaki. Postanowili zbudować największy na świecie ogród na dachu. Przydźwiganie 1350 kilogramów ziemi zajęło ponad dwudziestu osobom sześć dni. Kiedy na zachodnim skrawku farmy dopasowywano jeszcze czarną, plastikową warstwę ochronną i sypano ziemię, na wschodzie pojawiły się już grządki, w których tkwiły tyczki od pomidorów. Farma powoli nabierała właściwych kształtów.
Misją przedsięwzięcia było stworzenie zrównoważonego od strony formalnej i ekonomicznej modelu miejskiego rolnictwa, po to aby produkować zdrowe i smaczne warzywa dla lokalnej społeczności. W tej chwili, BG uprawia prawie hektar gruntu w Brooklynie i Queens, a w ciągu ostatnich sprzedało ponad 20 tysięcy kilogramów warzyw. Farma rozwija swoją dzialalność – od niedawna na dachu mieszkają także kury nioski oraz działa pasieka. W tej ostatniej odbywa się produkcja miodu oraz hodowla odpornego na tutejszy klimat gatunku pszczół. Dzięki jednemu z odłamów firmy, tzw. City Growers, BG prowadzi także bezpłatną działalność edukacyjną, co roku oprowadzając po farmie i urządzając warsztaty dla tysięcy młodych ludzi z okolicy.
Wierzymy, że to miasto może być bardziej „zrównoważone”; nasze powietrze może być przejrzystsze, a woda czystsza. Uważamy, że za pomocą specjalnych programów kompostowych, 14 procent wysypisk śmieci, ktore stanowią odpadki organiczne powinno być przekształcane w energię organiczną dla naszych roślin i roślinności miejskiej – piszą na swojej stronie internetowej twórcy projektu.
BG jest finansowana ze środków prywatnych, pożyczek, zbiórek pieniężnych oraz za pośrednictwem platform crowdfundingowych jak kickstarter.com czy ioby.com.
Farma w nowojorskiej dzielnicy Queens ma powierzchnię ponad 3,5 tysiąca metrów kw, farma na Brooklynie około 5 tysięcy metrów kw. Oba ogrody zostały zaprojektowane i zaaprobowane przez inżynierów i architektów, mieszczą się na dachach zbudowanych z betonowych płyt, zdolnych wytrzymać obciążenia daleko większe niż kilogramy ziemi.
Żywność produkowana w BG rośnie bez użycia nawozów sztucznych czy środków ochrony roślin. Głównym warzywem hodowanym na farmie są pomidory – aż 40 różnych szczepów. Ponadto są to zielona sałata, papryka, buraki, kapusta, kapusta chińska, zioła, marchewki, rzodkiew, fasola i wiele innych.
Strona projektu to www.brooklyngrangefarm.com.
Paulina Wajszczak
Nazwa projektu:
Brooklyn Grange
Autorzy:
Ben Flanner, Gwen Schantz, Anastasia Palkias, Chase Emmons, Michael Meier
Data projektu:
maj 2010
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
04.10.2024
Jak oswoić prądożerców?
-
28.09.2024
#TataTeżCzyta2024 — podsumowanie kampanii
-
24.08.2024
Nie wszystko co „eco” jest eco
-
12.06.2024
Żyję z HIV – poznaj ich historie
-
22.05.2024
Co za różnica? Ty
-
22.05.2024
Ikea zmienia narrację