Marnowanie żywności to duży problem w skali światowej, dotyczący także Polski. Banki Żywności włączyły się w realizacje projektu MOST, który ma się przyczynić, do poprawienia sytuacji w naszym kraju. Działanie polega na tym, by zmniejszyć marnotrawstwo na etapie produkcji oraz dystrybucji żywności, dlatego program skierowany jest do producentów i sprzedawców jedzenia.
Projekt „MOST – Model Ograniczania Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa” otrzymał dofinansowanie z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Realizatorem przedsięwzięcia jest konsorcjum, którego liderem jest Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. W skład konsorcjum wchodzą: Federacja Polskich Banków Żywności, CEBRO – Instytut Badawczy Opakowań, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita.
Celem przedsięwzięcia jest opracowanie rozwiązań, które przyczynią się do ograniczenia strat w łańcuchu dostaw żywności. Za przykład służyć ma branża mleczarska. W modelu analizowany będzie także system przekazywania darowizn żywności na cele charytatywne.
zobacz także
-
20.06.2025Wydarzenia
AI napisze bajkę dla wnuka. Warsztaty dla seniorów już 24 czerwca
-
16.06.2025Odpowiedzialny biznes / CSR
Sprzęt sportowy za darmo. Wystarczy aplikacja
-
09.02.2025Wydarzenia
Konferencja CSR Poland 2025
-
08.01.2025Akcje
Truck Care ostrzega przed martwy polem
-
22.12.2024Wydarzenia
Ruszyła 3. edycja konkursu CSR Poland Awards!
-
16.07.2024Wydarzenia
Kalkulator śladu węglowego HITem 2024 roku