Kura, jedno z najczęściej wykorzystywanych zwierząt w przemyśle, hodowana w miliardach sztuk, jest jednym z przykładów zwierząt zbanalizowanych przez konsumpcjonizm. Przemysłowy chów kur, łatwa dostępność ich produktów i niska cena w porównaniu z innymi artykułami sprawia, że hodowla tych zwierząt nie wzbudza zainteresowania.
W życie weszły właśnie nowe przepisy dotyczące chowu kur niosek. Nowe klatki (a jest w nich trzymane 60% kur hodowanych w Polsce) muszą być większe (minimum 35 cm wysokości). Muszą także mieć poidło, grzędę i drapaki (urządzenia do ścierania pazurów).
Od teraz jaja kur hodowanych w ciasnych (starych) klatach nie mogą być wysyłane do sprzedaży detalicznej lecz tylko do celów przemysłowych. W Polsce nadal w klatkach starego typu hodowanych jest ok. 4 mln kur. W 11 krajach UE w nieprzystosowanych klatkach starego typu nadal znajduje ponad 51 mln kur. Ostateczny termin wymiany klatek wyznaczony został na koniec lipca tego roku, ale od stycznia hodowcy będą sprawdzani przez ekspertów Komisji Europejskiej czy rozpoczęli proces wymiany klatek. Jeśli nie, w 2013 powinni zakończyć swoją działalność. Państwom, w których będą tacy hodowcy, grozi proces sądowy w sprawie naruszenia prawa unijnego.
Od wielu lat Klub Gaja w koalicji z Eurogroup For Animals zabiegał o zmianę prawa Unii Europejskiej i dostosowanie go do naturalnych potrzeb kur, a jednocześnie wielokrotnie deklarowanego humanitaryzmu wobec zwierząt. Kilka lat temu Klub Gaja wraz z organizacjami ekologicznymi z Węgier, Słowacji i Czech przeprowadził pionierskie badania na temat sprzedaży jaj w dużych sieciach handlowych we wszystkich czterech krajach ze względu na ich pochodzenie, które odznaczane jest na jajkach w sprzedaży detalicznej za pomocą cyfr. Liczba 3 – oznacza jajko z hodowli klatkowej, liczba 2 – z hodowli ściółkowej, 1 – z wolnego wybiegu.
Kura hodowana w gospodarstwie ekologicznym – jajka oznaczone nr 0 – ma swobodny dostęp do wybiegu, słońca i świeżego powietrza. W odróżnieniu od kur przemysłowych jej nośność nie jest stymulowana sztucznie. Taka hodowla jest przykładem hodowli zrównoważonej dla środowiska. Jej koszty środowiskowe (odpady, zanieczyszczenia, sztuczne środki podawane zwierzętom, martwe sztuki) są o wiele mniejsze niż te, generowane przez fermy. Koszt jajka eko zawiera więc w sobie także sprawiedliwy koszt zużycia środowiska.
Przede wszystkim jednak kury hodowane ekologicznie mają naturalne pożywienie (robaki, trawy, nasiona, zioła, chwasty). Pasza kur hodowanych przemysłowo może składać się m.in. z ześrutowanej soi genetycznie modyfikowanej i mieszanki suplementów.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
10.02.2025
Sadyba Best Mall z innowacyjnym rozwiązaniem dla osób niewidomych i niedowidzących
-
09.02.2025
Konkurs na kreatywną kampanię szkoły wyższej
-
09.02.2025
Konferencja CSR Poland 2025
-
07.02.2025
„Żyjemy w bańce, sądząc, że wszyscy rozumieją termin ESG”
-
04.02.2025
Buk z Dalkowa w konkursie European Tree of the Year
-
28.01.2025
„Alkohol” bezalkoholowy w Carrefour Polska