logo kampanie społeczne
Wydawcą
portalu jest:
logo fabryka komunikacji społecznej
  • Kampanie
  • Wydarzenia
  • Do kawy
  • Z Misją
Facebook LinkedIn FKS
logo kampanie społeczne
Wydawcą
portalu jest:
logo fabryka komunikacji społecznej
  • Z Misją
  • Do kawy
  • Wydarzenia
  • Kampanie
zamknij
SZUKAJ
Strona główna > Wydarzenia > Kucharze radzą, jak nie marnować w święta
17.12.2013
Tematy: Wydarzenia

Kucharze radzą, jak nie marnować w święta



39% Polaków przyznało się we wrześniowym badaniu Banków Żywności do regularnego marnowania jedzenia. Banki Żywności wraz z zaprzyjaźnionymi kucharzami Janem Kuroniem oraz Grzegorzem Łapanowskim radzą jak urządzić kulinarne święta bez marnowania. W tym celu powstała także aplikacja na smartfony „Nie marnuj”.

Jako przyczyny marnowania ankietowani wymieniali przegapienie terminu przydatności do spożycia, przygotowywanie zbyt dużych porcji posiłków, zakup złego jakościowo produktu, niewłaściwe przechowywanie i zbyt duże zakupy.

Kucharze – sympatycy Banków Żywności Jan Kuroń i Grzegorz Łapanowski podzielili się pomysłami i wiedzą kulinarną. Na stronie niemarnuje.pl prowadzonej przez Federację Polskich Banków Żywnosci znajdują się różne porady ich autorstwa.

Zamiast przekraczać termin przydatności do spożycia, można go przedłużyć. Ryby mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia więc trzeba jak najszybciej zająć się nimi po świętach. Dobrym pomysłem jest przerobić je na ryby w zalewie octowej z odrobiną włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Z ryb możemy przygotować także zupę rybną, pastę na kanapki, a karpia podać zapiekanego z warzywami.  Większość potraw można bez problemu mrozić – pierogi z kapustą, bigos, kapustę z grzybami. Mrożenie świetnie zniosą pierogi i uszka ale także kawałek makowca czy świątecznego keksu. Rybę po grecku możemy zawekować. Za tydzień lub dwa z przyjemnością sięgniemy po te potrawy – mówi Jan Kuroń.

Aby tradycji stało się zadość, przygotowujemy 12 potraw i wszystkich chcemy spróbować. Dochowajmy tradycji, ale zróbmy mniejsze, degustacyjne porcje, maksymalnie po 50 g na osobę. 50 gram to na przykład
3 łyżki bigosu, 2 pierogi. Wtedy mamy gwarancję, że nie wyrzucimy połowy jedzenia do kosza
– radzi Grzegorz Łapanowski.

Natura sama podpowiada nam co jeść i wykorzystywać w kuchni. Nie przypadkiem kiszona kapusta, suszone grzyby, jabłka, gruszki i orzechy to tak znaczące składniki potraw z wigilijnego stołu. Mamy przecież także długą tradycję marynowania warzyw i grzybów. Teraz właśnie nadchodzi czas kiedy korzystamy z darów lata i jesieni, zamkniętych pieczołowicie w słoikach – tłumaczy Grzegorz Łapanowski.

Po świętach zostaje również wiele wypieków, sposobem na ich wykorzystanie jest zrobienie bajaderek. Ciasta, prócz zrobienia słodkiej bajadery można wykorzystać do deserów, np. makowiec i sernik rozkruszyć i zalać owocowa galaretką, kutię zaś wykorzystać do upieczenia ciasta drożdżowego. Dobrym pomysłem jest zlanie sosów powstałych podczas pieczenia i zamrożenie ich. Później można je wykorzystać do podrasowania np. bigosu. Korzystajmy z zamrażarek, te w przeciwieństwie do lodówek gdy są zapełnione pobierają mniej energii. Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy mrozić np. pasztetów, a poszczególne produkty mają zalecane terminy długości mrożenia których nie powinniśmy przekraczać – podpowiada Jan Kuroń.

Eksperci radzą, by zakupy zacząć od planowania – trzeba zastanowić się nad liczbą gości i ich kulinarnymi upodobaniami. Warto przygotować dwie listy zakupów. Jedna z produktami trwałymi, które są niezbędne do przygotowywania potraw, takie jak: mąka, cukier, mak, bakalie, olej, soki, napoje, słodycze. Druga lista z produktami świeżymi, które należy kupić bezpośrednio przed przygotowywaniem potraw. Do tych produktów należą: jaja, masło, mięso, wędliny, śmietana, owoce, warzywa, ryby.

Wspomniana wyżej aplikacja informuje, ile produktów kupić dla określonej liczby osób, lub na co zwracać uwagę przy zakupie mięs, ryb, pieczywa czy nabiału. Ponadto można sprawdzić swoją wiedzę na temat marnowania żywności.








06.07.2025 polecamy

Młodzi ludzie najbardziej samotni


„Connect Compass” to badanie dotyczące samotności i izolacji społecznej przeprowadzone przez markę NIVEA na ponad 30 000 ankietowanych z 13 krajów. Ponad połowa badanych czuje się samotna, a jednej na pięć osób często towarzyszy poczucie izolacji. Najbardziej dotkniętą tym zjawiskiem grupą są młodzi ludzie między 16 a 24 rokiem życia. Poczucie izolacji zgłasza tu jedna na cztery osoby. Samotność jest powszechna Badanie pokazuje, że samotność to zjawisko powszechne, które dotyka ludzi niezależnie od wieku, pochodzenia czy sytuacji życiowej. Mimo wielu dostępnych form internetowego kontaktu, poczucie osamotnienia utrzymuje się na wysokim poziomie we wszystkich badanych krajach. Jedna na pięć osób (20%)...

Zobacz więcej
nazwa kategorii: slider

zobacz także


  • 30.06.2025Wydarzenia

    Wielki trening z mistrzami olimpijskimi dla dzieci

  • 21.06.2025Wydarzenia

    Artyści dla transplantacji. Już 24 czerwca w Warszawie!

  • 20.06.2025Wydarzenia

    AI napisze bajkę dla wnuka. Warsztaty dla seniorów już 24 czerwca

  • 19.06.2025Wydarzenia

    Konkurs i e-book „Zrozumieć dziecięcy świat”

  • 13.06.2025Wydarzenia

    Głosuj codziennie! Pomóż dzieciakom wygrać

  • 10.06.2025Wydarzenia

    Drzewo Roku po raz 15!

chcesz zrobić kampanię?
logo kampanie społeczne
Wydawcą
portalu jest:
logo fabryka komunikacji społecznej
  • Kampanie
  • Wydarzenia
  • Do kawy
  • Z Misją
  • Kontakt
  • Patronat
  • Konkurs Kampania Społeczna Roku
  • Polityka prywatności
  • Logotypy do pobrania

Zapraszamy wszystkich do przesyłania na adres redakcja@kampaniespoleczne.pl swoich projektów (plakatów, ilustracji, filmów, przedmiotów), które mają przesłanie prospołeczne. Najciekawsze opublikujemy!

Ta strona używa ciasteczek