Klub Gaja przedłużył termin nadsyłania zgłoszeń do konkursu „Dzikie poznajemy i … jemy” do 5. grudnia 2016 r. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie przepisu z wykorzystaniem dziko rosnących roślin jadalnych.
Placuszki, konfitury, soki, bułeczki z marmoladą, naleśniki z … dziką różą, brzozą czy głogiem inspirują do własnych eksperymentów kulinarnych. Dzikie rośliny jadalne są ciekawą alternatywą dla tradycyjnie sprawdzonych: czereśni, śliwek czy jabłek. Kwiaty bzu czarnego, orzeszki buka czy owoce derenia jadalnego są wykorzystywane do przygotowywania ciekawych potraw i napojów – mówi Jolanta Migdał z Klubu Gaja.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy terenów wiejskich – gmin wiejskich i miejsko-wiejskich z woj. śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego i opolskiego, różne podmioty ( m.in. placówki oświatowe, samorządy, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, instytucje, firmy, osoby prywatne).
Nagrodą główną w konkursie jest udział w kursie etnobotaniki. Wszyscy laureaci konkursu otrzymają nagrody książkowe z dziedziny objętej tematem konkursu. Dodatkowo laureaci otrzymają egzemplarze broszury „Dzikie poznajemy i…jemy” z wydrukowanymi przepisami kulinarnymi laureatów.
Informacje o konkursie i formularz zgłoszeniowy znajdują się na stronie: http://wsrodpol.swietodrzewa.pl/konkursy/.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
28.10.2024
„Dziś wszyscy jesteśmy twórcami cyfrowymi” — 25. konkurs Galerii Plakatu AMS
-
25.10.2024
Gala Effie Awards Poland 2024
-
24.10.2024
Zrób TO dla JAJ!
-
23.10.2024
Oni wygrali ElektroEkologiczny Hackathon
-
11.10.2024
Prawo do przyjemności: VI Konferencja Sekson Fundacji Avalon
-
03.10.2024
Znamy nominowanych jubileuszowej 25. edycji Effie Awards Poland