Klub Gaja przedłużył termin nadsyłania zgłoszeń do konkursu „Dzikie poznajemy i … jemy” do 5. grudnia 2016 r. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie przepisu z wykorzystaniem dziko rosnących roślin jadalnych.
Placuszki, konfitury, soki, bułeczki z marmoladą, naleśniki z … dziką różą, brzozą czy głogiem inspirują do własnych eksperymentów kulinarnych. Dzikie rośliny jadalne są ciekawą alternatywą dla tradycyjnie sprawdzonych: czereśni, śliwek czy jabłek. Kwiaty bzu czarnego, orzeszki buka czy owoce derenia jadalnego są wykorzystywane do przygotowywania ciekawych potraw i napojów – mówi Jolanta Migdał z Klubu Gaja.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy terenów wiejskich – gmin wiejskich i miejsko-wiejskich z woj. śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego i opolskiego, różne podmioty ( m.in. placówki oświatowe, samorządy, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, instytucje, firmy, osoby prywatne).
Nagrodą główną w konkursie jest udział w kursie etnobotaniki. Wszyscy laureaci konkursu otrzymają nagrody książkowe z dziedziny objętej tematem konkursu. Dodatkowo laureaci otrzymają egzemplarze broszury „Dzikie poznajemy i…jemy” z wydrukowanymi przepisami kulinarnymi laureatów.
Informacje o konkursie i formularz zgłoszeniowy znajdują się na stronie: http://wsrodpol.swietodrzewa.pl/konkursy/.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
16.05.2022
Największe w Polsce wydarzenie odpowiedzialnego biznesu już 25 maja
-
12.05.2022
„Druh znaczy przyjaciel” – Dem zaprojektował polsko-ukraiński słowniczek dla dzieci
-
11.05.2022
Dzień bez Śmiecenia — inauguracja letniej edycji Operacji Czysta Rzeka
-
10.05.2022
Gazeta.pl i Ukrayina.pl licytują słynne znaczki pocztowe z podpisami bohaterów Ukrainy
-
06.05.2022
Muzeum Narodowe w Warszawie i AMS pokazują sztukę w przestrzeni miasta
-
03.05.2022
Ruszyły zgłoszenia do Effie Awards 2022. Szykują się zmiany w kategoriach