Co roku na świecie wyrzuca się 1,3 miliarda ton jedzenia, co stanowi aż 1/3 całkowitej produkcji. Żywność ta w dużej mierze nadaje się do spożycia. W samej Europie marnuje się około 90 milionów ton jedzenia. Oznacza to,że na śmietnik trafia nawet 30% zakupionej żywności-2/3 z nieprzekroczoną datą spożycia. W Polsce w koszu ląduje 9 milionów ton jedzenia,co sprawia, że klasyfikujemy się na 5 miejscu w rankingu państw marnujących żywność na terenie Unii Europejskiej. Celem organizatorów „Jest Akcja nie wyrzucamy jedzenia” było zmniejszenie ilości marnowanej żywności w restauracjach i jednocześnie liczby ludzi cierpiących codziennie z powodu głodu. Hasłem przewodnim kampanii było
„Nadwyżki jedzenia nie wyrzucamy, a przekazujemy je ludziom głodnym. Znika problem nadwyżek i zmniejszamy liczbę ludzi głodnych”.
Za projekt odpowiadając Jan Paweł Nowak i Wojtek Fridmann
Nazwa kampanii:
Jest akcja nie wyrzucamy jedzenia
Tematy:
Pomoc społeczna
Nadawca:
Jan Paweł Nowak i Wojtek Fridmann
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
10.01.2025
Literówka
-
10.01.2025
Zły Mikołaj
-
08.01.2025
Zastąpione przez plastik
-
08.01.2025
Truck Care ostrzega przed martwy polem
-
04.01.2025
Przyjrzyj się lepiej
-
04.01.2025
Z dostawą „do domu”