17 / 18
Co roku na świecie wyrzuca się 1,3 miliarda ton jedzenia, co stanowi aż 1/3 całkowitej produkcji. Żywność ta w dużej mierze nadaje się do spożycia. W samej Europie marnuje się około 90 milionów ton jedzenia. Oznacza to,że na śmietnik trafia nawet 30% zakupionej żywności-2/3 z nieprzekroczoną datą spożycia. W Polsce w koszu ląduje 9 milionów ton jedzenia,co sprawia, że klasyfikujemy się na 5 miejscu w rankingu państw marnujących żywność na terenie Unii Europejskiej. Celem organizatorów „Jest Akcja nie wyrzucamy jedzenia” było zmniejszenie ilości marnowanej żywności w restauracjach i jednocześnie liczby ludzi cierpiących codziennie z powodu głodu. Hasłem przewodnim kampanii było
„Nadwyżki jedzenia nie wyrzucamy, a przekazujemy je ludziom głodnym. Znika problem nadwyżek i zmniejszamy liczbę ludzi głodnych”.
Za projekt odpowiadając Jan Paweł Nowak i Wojtek Fridmann
Nazwa kampanii:
Jest akcja nie wyrzucamy jedzenia
Tematy:
Pomoc społeczna
Nadawca:
Jan Paweł Nowak i Wojtek Fridmann
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
13.03.2023
Brak towaru w magazynie
-
10.03.2023
Rumia oddaje głos śmieciom
-
08.03.2023
Z okazji Dnia Kobiet — start kampanii „Okres w moim życiu”
-
03.03.2023
Dove rozpoczyna kampanię społeczną Detox FEEDu
-
24.02.2023
Wszystko gra?
-
15.02.2023
All you need is… OZE. Ruszyła kampania promująca odnawialne źródła energii