Warzywa z Konar, soki tłoczone ze Żbikowic, żegociński miód spadziowy, dynie z Wawrzeńczyc, chleb z Libertowa i wędliny z Mnikowa – to pierwsze produkty wyróżnione certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Jest to regionalny certyfikat przyznawany produktom dobrej jakości, nierozerwalnie związanych ze swoim miejscem pochodzenia. Wręczenie certyfikatów odbyło się 29 stycznia 2015 r. w Karczmie Rohatyna w Liszkach pod Krakowem.
Celem certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest wyróżnienie produktów wysokiej jakości, produkowanych na terenie Małopolski. Zależy nam, aby znak pomarańczowej gwiazdki ułatwił konsumentom codzienne zakupy, a najlepszych producentów wsparł w rozwoju swojej działalności na konkurencyjnym rynku – wyjaśnia Rafał Serafin, prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.
Stworzenie certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest jednym z elementów realizacji przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska projektu „Produkt Lokalny Małopolska: rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”.
Certyfikat jest potwierdzeniem, że receptura produktu inspirowana jest lokalną historią i dziedzictwem przyrodniczo – kulturowym oraz produkowany jest niemasowo, przy użyciu naturalnych surowców. Każdy wytwórca, którego gospodarstwo lub produkty pomyślnie przejdą proces certyfikacji otrzymają prawo do posługiwania się znakiem Produkt Lokalny z Małopolski.
By przystąpić do procesu certyfikacji należy dokonać zgłoszenia swojego produktu lub gospodarstwa wypełniając specjalny formularz, a następnie oczekiwać na audyt certyfikujący przeprowadzany przez niezależną jednostkę. Udział w tym procesie jest bezpłatny, a ważność takiego certyfikatu wynosi dwa lata.
Wszystkie certyfikowane produkty sprzedawane będą w ramach Regionalnego Systemu Sprzedaży Produktów Lokalnych z Małopolski. Wyróżnieni wytwórcy mogą również skorzystać z różnych form wsparcia swojej działalności m.in. doradztwa technologicznego, prawnego oraz marketingowego. Ponadto, otrzymają pakiet materiałów promocyjnych i uzyskają możliwość udziału w kampanii edukacyjnej Produkt Lokalny z Małopolski.
Pierwszymi wyróżnionymi producentami są: Bonifraterska Fundacja Dobroczynna – Zakład Aktywności Zawodowej, Tłocznia Owoców Pawłowski, Gospodarstwo Pasiecznie „Prosto z Pasieki” Janusza Noszkiewicza, Produkcja i Sprzedaż Warzyw Jarosława Latały, Zakwas Mąka Woda Anny Woźniak oraz Przetwórnia mięsno – wędliniarska Bekonik.
zobacz także
-
14.05.2025Wydarzenia
Tak wygląda „Świński los” – nietypowy escape room już w Warszawie
-
14.04.2025Wydarzenia
Nie wyrzucaj ubrań do odpadów zmieszanych!
-
23.03.2025Wydarzenia
Operacja Czysta Rzeka
-
20.03.2025Wydarzenia
Polski Buk z Dalkowa zwycięzcą konkursu Europejskie Drzewo Roku 2025!
-
10.02.2025Wydarzenia
Sadyba Best Mall z innowacyjnym rozwiązaniem dla osób niewidomych i niedowidzących
-
09.02.2025Wydarzenia
Konkurs na kreatywną kampanię szkoły wyższej