Warzywa z Konar, soki tłoczone ze Żbikowic, żegociński miód spadziowy, dynie z Wawrzeńczyc, chleb z Libertowa i wędliny z Mnikowa – to pierwsze produkty wyróżnione certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Jest to regionalny certyfikat przyznawany produktom dobrej jakości, nierozerwalnie związanych ze swoim miejscem pochodzenia. Wręczenie certyfikatów odbyło się 29 stycznia 2015 r. w Karczmie Rohatyna w Liszkach pod Krakowem.
Celem certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest wyróżnienie produktów wysokiej jakości, produkowanych na terenie Małopolski. Zależy nam, aby znak pomarańczowej gwiazdki ułatwił konsumentom codzienne zakupy, a najlepszych producentów wsparł w rozwoju swojej działalności na konkurencyjnym rynku – wyjaśnia Rafał Serafin, prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.
Stworzenie certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest jednym z elementów realizacji przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska projektu „Produkt Lokalny Małopolska: rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”.
Certyfikat jest potwierdzeniem, że receptura produktu inspirowana jest lokalną historią i dziedzictwem przyrodniczo – kulturowym oraz produkowany jest niemasowo, przy użyciu naturalnych surowców. Każdy wytwórca, którego gospodarstwo lub produkty pomyślnie przejdą proces certyfikacji otrzymają prawo do posługiwania się znakiem Produkt Lokalny z Małopolski.
By przystąpić do procesu certyfikacji należy dokonać zgłoszenia swojego produktu lub gospodarstwa wypełniając specjalny formularz, a następnie oczekiwać na audyt certyfikujący przeprowadzany przez niezależną jednostkę. Udział w tym procesie jest bezpłatny, a ważność takiego certyfikatu wynosi dwa lata.
Wszystkie certyfikowane produkty sprzedawane będą w ramach Regionalnego Systemu Sprzedaży Produktów Lokalnych z Małopolski. Wyróżnieni wytwórcy mogą również skorzystać z różnych form wsparcia swojej działalności m.in. doradztwa technologicznego, prawnego oraz marketingowego. Ponadto, otrzymają pakiet materiałów promocyjnych i uzyskają możliwość udziału w kampanii edukacyjnej Produkt Lokalny z Małopolski.
Pierwszymi wyróżnionymi producentami są: Bonifraterska Fundacja Dobroczynna – Zakład Aktywności Zawodowej, Tłocznia Owoców Pawłowski, Gospodarstwo Pasiecznie „Prosto z Pasieki” Janusza Noszkiewicza, Produkcja i Sprzedaż Warzyw Jarosława Latały, Zakwas Mąka Woda Anny Woźniak oraz Przetwórnia mięsno – wędliniarska Bekonik.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
02.06.2023
Inicjatywa Tytoń 21 – mniej młodych ludzi uzależni się od palenia
-
01.06.2023
Drzewo Roku 2023 – rozpoczynamy głosowanie!
-
31.05.2023
„Dyskryminacja osób z niepełnosprawnościami” – premiera raportu Fundacji Avalon
-
29.05.2023
Green Caffè Nero rusza z inicjatywą #zKawąNaRowerze
-
24.05.2023
Wiosenny Dzień Charta
-
22.05.2023
Trwają zgłoszenia do Effie Awards Poland 2023