Nie tylko czerwone, ale i białe wino ma korzystny wpływ na zdrowie – zapewnia „New Scientist”.
Tak zwany „francuski paradoks”, czyli rzadkie występowanie wśród lubiących tłuste jedzenie Francuzów chorób serca, przypisuje się zwykle zdrowotnym właściwościom czerwonego wina.
Dipak Das, biolog molekularny z University of Connecticut School of Medicine w Farmington wzbogacił dietę części laboratoryjnych szczurów o białe wino w ilości odpowiadającej u człowieka 1-2 szklankom dziennie.
Okazało się, że tak traktowane zwierzęta doznały podczas zawału mniejszych uszkodzeń mięśnia sercowego w porównaniu z abstynentami, żyjącymi tylko o ziarnie i wodzie oraz szczurami pojonymi czystym alkoholem. Działanie białego wina okazało się u szczurów podobne do wina czerwonego oraz „cudownej” substancji otrzymywanej ze skórek winogron-resweratrolu.
Białe wino nie zawiera resweratrolu, ale są w nim inne korzystne dla zdrowia składniki, jak tyrosol i hydroksytyrosol. Sądząc z badań szczurzych serc, chronią one mitochondria, dostarczające komórkom energii.
PAP, www.naukawpolsce.pap.pl
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
12.09.2024
Warszawskie Dni Filmu Niemego: 13-15 września w kinie Muranów
-
09.09.2024
VII edycja kampanii Życie Warte Jest Rozmowy. Zapraszamy na konferencję
-
01.09.2024
„Niedoskonałe” arbuzy trafiły na Ryneczek Lidla
-
31.08.2024
Z Drohobycza do Wenecji – twórczość Brunona Schulza na międzynarodowym festiwalu
-
29.08.2024
Płatność kartą w mObywatelu już dostępna
-
28.08.2024
Konkurs Art Moves 2024 na najlepszą pracę billboardową rozstrzygnięty