Rozpoczęła się druga edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego „ABC Zdrowego Żywienia” pod nazwą „ABC Żywienia Dzieci”, organizowanego przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, przy wsparciu Carrefour Polska. Celem projektu jest edukacja dzieci i młodzieży w zakresie prawidłowego odżywiania. Program został sfinansowany przez Fundację Carrefour, która przeznaczyła na ten cel grant w wysokości 134 760 euro.
Według badań, na które powołują się inicjatorzy, co trzeci konsument w Polsce ma nadwagę, a jednocześnie dla 70% ważny jest pozytywny wpływ żywności na zdrowie. Celem programu „ABC Zdrowego Żywienia” jest podniesienie świadomości żywieniowej, a w konsekwencji wyeliminowanie popełnianych błędów żywieniowych poprzez zmianę nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. Uczestnicy projektu przejdą cykl interaktywnych zajęć edukacyjnych, podczas których nauczą się podejmowania racjonalnych wyborów żywieniowych, komponowania oraz przygotowywania zbilansowanych posiłków, zwracając uwagę zarówno na ich wartość odżywczą, jak i zasady higieny. Warsztaty i wykłady odbędą się w ośmiu miastach, w tym roku będą to Biała Podlaska, Białystok, Lublin, Kraków, Olsztyn, Gdynia, Warszawa i Wrocław. Tym samym program rozszerzono o ośrodki z rejonów Polski wschodniej o niższym dochodzie na mieszkańca. Zajęcia poprowadzą eksperci z zakresu żywienia człowieka i żywności z ośmiu polskich ośrodków naukowych. Ponadto, materiały edukacyjne będą dostępne również na stronie internetowej http://abczywienia.pl/.
Program jest kontynuacją „ABC Zdrowego Żywienia” zrealizowanego w 2015 roku, którego odbiorcami były dzieci oraz seniorzy. W czasie trwania programu zorganizowano 240 warsztatów, poprowadzonych przez 70 ekspertów z 6 ośrodków naukowych, docierając do osób ze środowisk o trudnej sytuacji społecznoekonomicznej. Cykl warsztatów obejmował 5 bloków tematycznych: żywieniowy, dietetyczny, sensoryczno-konsumencki, higieniczny i kulinarny, a dla każdej z grup przygotowano odrębne scenariusze zajęć. Wyniki zrealizowanych w ubiegłym roku badań ujawniły niedostateczną znajomość prawidłowego żywienia wśród uczestników. Jednak po zakończonych warsztatach wśród 80% uczestników odnotowano lepsze rezultaty w testach wiedzy dotyczących żywności i żywienia niż na początku zajęć.
W 2014 roku, przy zaangażowaniu Fundacji Carrefour oraz Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, został zrealizowany program edukacyjny „Zdrowe jedzenie w szkole i na moim stole”, w którym wzięły udział 52 szkoły z Małopolski.
nazwa kategorii: Wydarzenia
CZYTAJ TEŻ:
-
16.05.2022
Największe w Polsce wydarzenie odpowiedzialnego biznesu już 25 maja
-
13.05.2022
Oszczędzanie może iść w parze z ekologią. Ekspertka podpowiada, jak nauczyć tego dzieci
-
03.05.2022
Ruszyły zgłoszenia do Effie Awards 2022. Szykują się zmiany w kategoriach
-
26.04.2022
Odzież dla firm — w ekologicznym wydaniu
-
20.04.2022
Words don’t come easy to me
-
04.04.2022
Cena twojego wydruku z bankomatu