Marnowanie żywności to duży problem w skali światowej, dotyczący także Polski. Banki Żywności włączyły się w realizacje projektu MOST, który ma się przyczynić, do poprawienia sytuacji w naszym kraju. Działanie polega na tym, by zmniejszyć marnotrawstwo na etapie produkcji oraz dystrybucji żywności, dlatego program skierowany jest do producentów i sprzedawców jedzenia.
Projekt „MOST – Model Ograniczania Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa” otrzymał dofinansowanie z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Realizatorem przedsięwzięcia jest konsorcjum, którego liderem jest Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. W skład konsorcjum wchodzą: Federacja Polskich Banków Żywności, CEBRO – Instytut Badawczy Opakowań, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita.
Celem przedsięwzięcia jest opracowanie rozwiązań, które przyczynią się do ograniczenia strat w łańcuchu dostaw żywności. Za przykład służyć ma branża mleczarska. W modelu analizowany będzie także system przekazywania darowizn żywności na cele charytatywne.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
29.03.2024
Maty dla schroniskowych zwierząt czyli drugie życie plecaków Glovo
-
22.03.2024
Zamień „elektrograty” na kwitnące kwiaty od Castoramy
-
15.02.2024
Upfield wprowadza pierwsze na świecie odporne na tłuszcz opakowanie bez plastiku
-
29.01.2024
Co słychać u sokołów z Cemex-u?
-
23.01.2024
Biedronka rozdaje warzyworki wielbicielom owoców i warzyw
-
19.01.2024
Carrefour rozpoczyna współpracę z Foodsi