Z prosiakiem w saunie, z rakiem na kanapie
Jak gotować aby się nie zatruć? Cztery absurdalne 30-sekundowe spoty amerykańskiej kampanii "Clean, Cook, Chill, Separate" („Myj, gotuj, chłódź, oddzielaj”) wyjaśniają, jak prosto i skutecznie uniknąć niebezpiecznych zatruć pokarmowych. O myciu składników podczas przygotowywania posiłków oraz używanych do ich przygotowania narzędzi przypomina mężczyzna spryskujący całą swoją kuchnię ogrodowym zraszaczem. Tego, że jedzenie trzeba trzymać w chłodzie uczy mężczyzna otoczony wentylatorami. Kobieta spędzająca czas w saunie z prosiakiem przypomina, że każdy rodzaj pożywienia należy gotować w odpowiedniej temperaturze. Z kolei kobieta z kurą i pęczkiem marchwi umieszczonymi w dwóch przeciwległych rogach pomieszczenia ma za zadanie uświadomić odbiorcom, jak ważne jest, aby surowe mięso kroić na innej desce niż pozostałe składniki dania.
Kampania przygotowana dla amerykańskiej organizacji rządowej Food Safety Working Group została zrealizowana przez nowojorską agencję JWT.
Według danych FSWG, co szósty Amerykanin co roku pada ofiarą zatruć pokarmowych, które mogą być bardzo groźne w skutkach, a nawet doprowadzić do śmierci.
A. Pisarek
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
12.06.2024
Żyję z HIV – poznaj ich historie
-
28.05.2024
Jak ruchem zmieniać umysł?
-
16.05.2024
Pod opieką ropuchy
-
13.05.2024
Kintsugi — sztuka sklejania człowieka
-
06.05.2024
Truskawki to ulubione owoce Polaków
-
01.05.2024
Praca jest dla nas źródłem stresu