Do tegorocznej edycji konkursu grantowego zgłoszono 44 wnioski, a spośród nich wyłoniono 3 zwycięzców, których projekty zostaną sfinansowane przez Fundację NUTRICIA. Badacze, którzy przesłali zgłoszenia, pochodzili z 47 różnych ośrodków i 14 polskich miast.
Fundacja co roku wspiera finansowo projekty badawcze, które odnoszą się do jej misji, czyli ochrony, promocji i zapewnienia zdrowia poprzez żywienie. Do tej pory łącznie przyznano 68 grantów i 9 stypendiów. Dzięki nim Fundacja NUTRICIA udziela wsparcia finansowego projektom badawczym, w wyniku których powstają m.in. nowe wytyczne w zakresie żywienia kobiet w ciąży, niemowląt i dzieci oraz zapobiegania chorobom i promocji zdrowia.
Zwycięzców spośród rekomendacji przedstawionych przez Radę Naukową Fundacji wyłonił Zarząd Fundacji. Granty badawcze na projekty, które będą realizowane 2018 roku, otrzymały:
- Katedra i Zakład Fizjologii – Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach; kierownik projektu: dr Arkadiusz Liśkiewicz.
- Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu; kierownik projektu: dr hab. Aleksandra Lisowska.
- Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”; kierownik projektu: lek. Anna Wiernicka.
Więcej informacji na temat grantów znaleźć można na stronie www.fundacjanutricia.pl.
nazwa kategorii: Kreacje / printy
CZYTAJ TEŻ:
-
29.03.2024
Maty dla schroniskowych zwierząt czyli drugie życie plecaków Glovo
-
22.03.2024
Zamień „elektrograty” na kwitnące kwiaty od Castoramy
-
15.02.2024
Upfield wprowadza pierwsze na świecie odporne na tłuszcz opakowanie bez plastiku
-
29.01.2024
Co słychać u sokołów z Cemex-u?
-
23.01.2024
Biedronka rozdaje warzyworki wielbicielom owoców i warzyw
-
19.01.2024
Carrefour rozpoczyna współpracę z Foodsi